Айн Ранд: Биография

rand-oval
През 1917 г. дванадесетгодишната Алиса Розенбаум посреща руската революция. Четиридесет години по-късно, през 1957 г., една безсмъртна американка на име Айн Ранд публикува "Атлас изправи рамене".   Повече

Каквито трябва да бъдем

Манифест на обществото "Айн Ранд" в България

Живеем в болно време. Добродетелите ни, ценностите ни, моралът ни, са разпилени и безмълвни. И ще останат такива, ако не им дадем интелектуален израз. Ако не предложим на мислещите хора на България личните си познания, личния си интелект, личното си време и личните си действия, за да не загубят те окончателно надеждата, че могат да живеят достойно в собствената си страна.   Целият текст

Айн Ранд на български

Публикувано от Калин Манолов

anthem„ХИМН”
С аудиодиск!

Издатели: Издателска къща МаК съвместно с Издателство „Изток-Запад”
Брой страници: 70
Цена: 8 лв. без аудиодиск, 10 лв. с аудиодиск
Превод: Милена Попова
ISBN 978-954-8585-21-7


„Химн” – най-краткият роман на Айн Ранд, писан преди повече от 70 години, е aнтиутопичен разказ за едно тотално колективизирано бъдещо общество, чиято цел е незабавното убийство на човешкия дух. В „Химн” Ранд за първи път излага централните принципи на своята философия: разум, ценности, воля, индивидуализъм. Ранд прави и ясно разграничение между социалистическите/колективистични ценности на равенството и братството, и продуктивните/капиталистически ценности на постиженията и индивидуализма.
И призовава хората, които приемат колективизма като морална ценност, да осъзнаят пълния смисъл и последици от това, което проповядват и което оправдават.
Днес, когато и най-нелепите предложения за справяне с кризата се правят в името на „общото благо”, повече от всякога има нужда да се напомня, че хората са най-продуктивни, когато работят за собствения си просперитет. Оставени свободни в капиталистическото общество да създават, произвеждат и строят за лична изгода, те постепенно издигат благосъстоянието на всички.
Истински блиц-манифест на индивидуализма, който всеки уважаващ себе си и своите успехи човек трябва да прочете.

Откъс от книгата

"Изворът" fountainhead
Издатели: Издателска къща МаК съвместно с Издателство „Изток-Запад”
Година на издаване:
Превод: Божидар Маринов


"Изворът” е първият световно известен роман на руската еврейка Алиса Розунбаум (1905 – 1982), дъщеря на петербургски аптекар, която емигрира през 1925 година от Съветска Русия, за да се превърне според милиони американци в най-влиятелния мислител на миналия век. Още с публикуването си романът привлича световния интерес и одобрение както с оригиналната си литературна визия - съчетание на философски роман с романтична любовна интрига, така и с новата философия, въплътена в сюжета и образите на главните герои – философията на обективизма.
"Изворът” е история за безкомпромисната битка срещу статуквото, водена от архитект Хауърд Роурк, чиято почтеност е непоклатима като гранит, и за експлозивната му любов към Доминик Франкон, изискана красива жена, страстно влюбена в Роурк, но омъжена за най-големия му враг.
"Изворът” е роман за архитектура, морал и почтеност. Той описва как фанатично едно разярено, вкопчено в статуквото общество, може да отрича великия творец. Основната идея на романа: посредствената маса се опитва да смачка надарения индивид, но колкото по-голям е натискът върху него, толкова по-високо той вдига глава.
"Изворът” е роман за човека – какъвто може и трябва да бъде, и за живота – какъвто може и трябва да бъде.
Чрез своя герой Айн Ранд противопоставя индивидуализма на колективизма, собственото Аз на безличието. Така тя лансира една от най-предизвикателните идеи в художествената литература – човешкото его е изворът на човешкия прогрес.

Откъс от книгата

selfishness"Добродетелта на егоизма"
Издател: Издателска къща МаК
Превод: Асенка Христова, Правда Василева
Редактор: Петко Михайлов
Година на издаване: 2008

Четвъртата книга от Колекция „Айн Ранд” на Издателска къща МаК представя популярно етичния компонент от философската система на Айн Ранд. Ранд твърди, че егоизмът е необходим елемент на индивидуализма; че човек трябва да счита себе си за най-голямата ценност и да действа воден от собствения си рационален интерес. Който отрича това исконно право на човека, директно атакува чувството му за собствено достойнство. „Добродетелта на егоизма” не е систематична дискусия по етика, а поредица от есета по онези етически теми, които се нуждаят от изясняване в днешната действителност. Книгата много точно намира междинното интелектуално равнище между философските абстракции и журналистическата конкретност на ежедневното битие, и напълно заслужено оглавява читателската класация на „Рандом хауз” за 100-те най-добри книги на ХХ век в областта на нехудожествената литература,. Новаторската теза на Айн Ранд, че не е необходимо нито ние да се жертваме за другите, нито да жертваме другите заради нас, полага етическата основа за индивидуалните права. Това е нейният безсмъртен принос към философското наследство на човечеството.

Откъс от книгата

intellectual“ЗА НОВИЯ ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ”
Издател: Издателска къща МаК
Година на издаване: 2008
Превод: Анелия Ерменкова, Божидар Маринов, Милена Попова

Задачата на човешкото съзнание е да възприема, а не да създава реалността; умът на човека е единственият му инструмент за познание; „А” е „А”.Това е философията на обективизма, впечатляващо изложена от говорителката на една нова класа.
В третата книга от „Колекция Айн Ранд” - „За новия интелектуалец”, са събрани главните философски пасажи от романите на Айн Ранд и краткото изложение на нейната философска система. Книгата може да служи като резюме, програма или манифест на хората, готови да поемат отговорността да се превърнат в нови интелектуалци.
Повечето хора, които днес се представят за интелектуалци, са изплашени зомбита. Стъпили върху плаващи пясъци, те се оказаха неспособни да разберат, да разпознаят и оценят историческата драма, разгръщаща се пред тях: индустриалната революция и капитализма.
Повечето хора, които днес се представят за бизнесмени, потискат и осъждат всякакво търсене на интелектуални ценности или морални принципи. Стъпили върху кодекса на справедливостта, чрез който правят бизнес, те се оказаха неспособни да разберат по-висшата морална ценност, която той представлява.
Новите интелектуалци отново ще съберат близнаците, които изобщо не е трябвало да бъдат разделяни: интелектуалецът и бизнесменът. Този съюз ще породи два нови типа: практичният мислител и философски настроеният бизнесмен. За новите интелектуалци борбата за капитализъм ще е не „практически”, не икономически, а морален въпрос.
Точно това заслужава капитализмът и нищо по-малко няма да го спаси.

Откъс от книгата

wetheliving„НИЕ, ЖИВИТЕ”
Издател: Издателска къща „МаК” ООД и Издателство „Изток - Запад”
Година на издаване: 2010
Превод: Огнян Дъскарев

Това е първата и "най-малко философска" книга на Айн Ранд. Затрогващ разказ за конфликта между суровата действителност на гладуващия Петроград, новата столица на болшевишка Русия, и силните страсти, които разкъсват основните герои на романа и ги вплитат в съдбоносен любовен триъгълник.
Кира, Лео и Андрей се опитват да живеят достойно и защитят любовта си в свят, който наказва всичко светло и добро. Действията им са мотивирани от светостта на живота, разбиран като върховна ценност. Липсата на подобно разбиране е в основата на всички диктатури, на всички коллективистки теории и на всички човешки злини. Това е разказ за диктатурата, независимо дали в съветска Русия, нацистка Германия или социалистическа Америка. Това е книга за Човека срещу Държавата.
Като всеки голям роман, „Ние, живите” е свидетелство не само на времето, за което разказва; героите и съдбите им са част и от днешния свят. Тяхната драматична съдба обсебва читателя; кулминацията на романа спира дъха.
Книгата е най-близкото до автобиография, което Ранд някога е писала. Каквото и да мислите за нея, трябва да я прочетете.

Откъс от книгата

Atlas1„Атлас изправи рамене“, т. І - ІІІ
Издатели: Издателска къща МаК и Издателство „Изток-Запад”
Година на издаване: 2009
Превод: Петьо Ангелов

atlas2С този роман Ранд поставя фундаментите на своята философия, наречена обективизъм, в чиято основа е рационалният личен интерес. Това е „криминална история” от най-висока класа - но не за убийството на човешкото тяло, а за убийството - и възкресението - на човешкия дух. Главните герои на романа, индустриалците Дагни Тагарт и Ханк Риърдън, имат куража да управляват бизнеса си въпреки налаганите от държавата регулации и ограничения, въпреки атаките и хулите от страна на интелектуалци и политици, въпреки укорите, че експлоатират хората. И докато останалите индустриалци загадъчно изчезват, а икономиката колабира, Дагни и Риърдън научават значението на рационалния морал. atlas3С ненадмината фантазия и спиращо дъха напрежение „Атлас изправи рамене” ще ви потопи в един имагинерен свят – светът на победилия социализъм, в който обществото и стопанството бавно колабират в следствие на изчезването на основните двигатели на прогреса – хората на разума, новаторите. Само през първата половина на 2009 г. от тази най-популярна след Библията книга в Съединените щати бяха продадени 300 000 екземпляра.


Откъс от книгата

capitalism"Капитализмът - непознатият идеал"
Издатели: Издателска къща МаК и Издателство „Изток-Запад”
Година на издаване: 2006
Превод: Асенка Христова, Весела Василева, Гинка Караиванова, Грета Недялкова, Димитър Стоев, Ирена Бойкикева, Ирена Петрова, Милена Попова, Мина Цонева

Основите на капитализма са подкопани от потопа на алтруизма. Това според Айн Ранд е причина за колапса на модерния свят. Гледната й точка е толкова радикално различна от общоприетия начин на мислене, че предизвиква философска революция. В този сборник есета Ранд развенчава най-разпространените заблуди за капитализма, категорично се противопоставя на преследването на едрия бизнес и осъжда алтруизма като морален кодекс на човешкото жертвоприношение. 
Сборникът “Капитализмът: непознатият идеал”(1967) съдържа 26 есета, публикувани в издавания през 60-те години на ХХ век “Бюлетин на обективизма”. С изключение на три есета на Алън Грийнспан, две на Натаниъл Брандън и едно на историка Робърт Хесен, останалите есета в сборника синтезирано представят разбиранията на Ранд за капитализма. Тази книга нарушава мълчанието за истинската същност на капитализма, подложен от противниците си на линч, с който обявилите се за негови „защитници” мълчаливо са се съгласили.
Една от най революционните и силни книги за капитализма и политиката, публикувани някога в България.

Откъс от книгата

„ФИЛОСОФИЯТА: КОМУ Е НУЖНА” philosophy_who_needs_it
Издател: Издателска къща “МаК” ООД
Година на издаване:2011
Превод: Милена Попова
Брой страници: 288
Цена: 18.00 лв.
ISBN: 978-954-8585-23-1


„Философията: кому е нужна” е сборник с есета на Айн Ранд, издаден няколко месеца след смъртта й през 1982 г. под редакцията на Ленард Пейкоф. Неговата тема е философията изобщо.
Човекът се нуждае от метафизика, епистемология и етика, тоест от философия, за да е в състояние да мисли, да действа, да живее. В днешния свят този възглед за ролята на философията е уникален – също както защитата на разума от страна на обективизма е почти уникална.
В този сборник Ранд доказва, че философията играе главна роля във всички човешки дейности; че в основата на всяко действие и всяка мисъл лежат определени предпоставки, които ние трябва да изучим. Но за да може една философска идея да функционира наистина като насока за живот, човек трябва да познава пълната система, към която тя принадлежи, както и връзката на идеята с другите идеи, които й дават контекст, определение, приложение, доказателство. Така ще може да живее пълноценно.
Изборът на човека е не дали да има философия, а коя да бъде неговата философия. Философията е нужна на всекиго.


romantic_manifesto„РОМАНТИЧЕСКИ МАНИФЕСТ”
Издател: Издателска къща “МаК” ООД , Издателство „Изто-Запад”
Година на издаване:2011
Превод: Милена Попова
Брой страници: 212
Цена: 12.00 лв.
ISBN 978-954-8585-27-9


В своята филсофия Айн Ранд възхвалява егоизма – и в своята теория на изкуството е не по-малко радикална. Ранд твърди, че не може да се създава изкуство, без артистът да вплете в своята работа собствените си ценности и лична философия. Вдигайки мъглата на мистицизма и сантименталността, които обвиват изкуството от векове, есетата в „Романтически манифест” обясняват защо от незапомнени времена хората са създавали и са се възхищавали на произведения на изкуството.
С тези есета за природата на изкуството, публикувани през 1969 г. Айн Ранд изпълнява задачата, която сама си е поставила - да разбере кое прави възможен романтизма, най- великото постижение в историята на изкуството, и кое го унищожава. В есетата тя обяснява първичната нужда на човешкия живот от изкуство, обективният източник на дълбоко личния, емоционален отговор на изкуството, който всеки човек дава, и как фундаменталната, често неизказана визия на артиста за човека и света оформя неговите произведения. Ранд хвърля и нова светлина върху природата и философията на тази литературна школа, към която се причислява – школата на романтизма, за разлика от философията на романтизма, от която категорично се разграничава. В други есета от сборника тя обяснява как съвременното изкуство излага на показ обезцененото интелектуално състояние на нашата култура.
Книгата завършва с кратък разказ на тема "Най-простото нещо в света", който Ранд пише като „проекция на идеалния човек, като цел на самия себе си” – и обяснява, че е създала своята философия като средство за разбиране на тази цел.


„НОВАТА ЛЕВИЦА: АНТИ-ИНДУСТРИАЛНАТА РЕВОЛЮЦИЯ” new_left
Издател: Издателска къща „МаК” ООД
Година на издаване: 2013
Превод: Огнян Дъскарев (първо есе Ирен Бойкикева)
Брой страници: 232
Цена: 14 лв.
ISBN : 978-954-8585-32-3


„Новата левица: анти-индустриалната революция” е сборник есета на Айн Ранд, публикувани за първи път в бюлетина „Обективист” през 1971 г.
Тук Ранд идентифицира основното зло на новата левица и нейната кауза и й се противопоставя както никой друг преди нея. Критичният й анализ е зареден с такава проницателност и оригиналност, че есетата от сборника се превръщат в крайъгълен камък в историята на съвременните идеи.
Ранд идентифицира „бунтовниците” от 60-те години като покорни последователи на идеите, преподадени им от техните учители. Интелектуалната битка с тези идеи е фундаментално важна, но не се състои в противопоставянето или игнорирането им, а в изобличаването и опровергаването им.
С тази книга Айн Ранд призовава американската младеж да отхвърли племенното мислене и конвенционалната ирационалност на новата левица и да осъзнае необходимостта от философска революция, основана на върховенството на разума, индивидуализма, личния интерес, науката, технологиите, и на напредъка като последица от тях.
Сборникът е брилянтно допълнение към философското наследство на един от най- големите мислители на нашето време.