Айн Ранд: Биография

rand-oval
През 1917 г. дванадесетгодишната Алиса Розенбаум посреща руската революция. Четиридесет години по-късно, през 1957 г., една безсмъртна американка на име Айн Ранд публикува "Атлас изправи рамене".   Повече

Каквито трябва да бъдем

Манифест на обществото "Айн Ранд" в България

Живеем в болно време. Добродетелите ни, ценностите ни, моралът ни, са разпилени и безмълвни. И ще останат такива, ако не им дадем интелектуален израз. Ако не предложим на мислещите хора на България личните си познания, личния си интелект, личното си време и личните си действия, за да не загубят те окончателно надеждата, че могат да живеят достойно в собствената си страна.   Целият текст

Айн Ранд: Биография

Публикувано от Калин Манолов

passport1925Айн Ранд(Алиса Розенбаум)е един от най-великите американски философии и писатели на миналия век. По произход е руска еврейка, родена в Петербург през 1905 г., починала в Ню Йорк през 1982 г. на 77 годишна възраст. Най-голямата от три сестри – Алиса, Наташа и Нора в семейството на аптекаря и фармацевтичен предприемач Зиновий Захарович.

Алиса е изключително надарено дете. Строга към себе си от най-ранна детска възраст. Научава се да пише на 6 години, едва деветгодишна започва да пише кратки разкази и стихове, изучава усилено логика, геометрия и алгебра - “За да разбера света отвътре и отвън“, както споделя в дневника си по-късно.

След като Октомврийската болшевишка революция национализира собствеността на семейството й и го отпраща в изгнание в Украйна, тя взима всички матури за средно образование за три месеца, както постъпва и с третото си висше образование – киноизкуството – завършва три години за една. Категорично се противопоставя на мистицизма и колективизма в руската литература и смята себе си за автор от европейска величина. Първата й книга е за актрисата Пола Негри, публикувана в Съветска Русия през 1925 г.typing

Айн Ранд замисля бягството си и се подготвя пет години за него, откакто през 1921 г. семейството се връща от Украйна в Русия. Започва да учи английски, приета е да следва философия и история. През 1924 г., след дипломирането си, се записва отново да следва - киноизкуство, специалност “Сценарий“. В края на 1925 г. получава разрешение да отиде на гости на роднини на майка си Анна в Чикаго. Напуска Русия на 26 януари 1926 година, току-що завършила философия, история и кино-сценарий в Петербургския университет. Айн Ранд заминава за Калифорния, амбицирана да работи като сценарист в Холивуд. Малко след пристигането си в Лос Анджелис се запознава с “кръстника на Холивуд” – режисьора Сесил Б. Де Мил (Оскар за “Десетте Божии заповеди“ през 1952 с Чарлтън Хестон и Юл Брунер). Впечатлен от ерудицията и енергичността й, той я кани да наблюдава работата му при снимането на филма за Христос “Царят на царете“ (1929). При снимките Айн се запознава и с Франк О’Конър (с когото се среща отново чак две години по-късно и започва връзка, която завършва с брак). Де Мил дава малка роля на Ранд във филма си.

rand-oconnerВъпреки това успешно начало, Ранд се изолира за около пет години от средите на киното. През тях прави всевъзможни опити да опознае Америка такава каквато е - във всичките й нюанси – и да открие място за себе си в свободното общество. През 1931 г. става американска гражданка. Това събитие я изважда от петгодишното й “многострадално интелектуално скитане“, споделя в мемоарите си Ранд. Омъжва се за О’Конър и успява да приключи малко преди да навърши 28-та си година с “времето на блуждаене и търсене на идентичност след напускането на Русия“. Насърчена от съпруга си, Айн решава да започне да пише.

През зимата на 1932 г. Ранд продава първия си сценарий на Юнивърсал Пикчърс - за филма “Червен залог” (1933) г. Първият й роман обаче, автобиографичният “Ние, живите”, е публикуван през 1936 г. и е посрещнат от критици и читатели изключително негативно. Острата критика на комунизма в него, описаните лични спомени на Ранд, с които безпощадно разкрива истинското лице на системата на комунизма в СССР, карат много издатели да откажат печатането й.

Следват Химн, Изворът , Атлас изправи рамене (започнат през 1946, издаден 1957) - прокапиталистически бестселъри, добили широка известност като контрапункт на левите марксически и маоистки движения на 1968-те в САЩ, Германия и Франция.

writingСлед 1949 г. Айн Ранд напуска Холивуд и се отдава изцяло на писането и изнасянето на лекции. Била е гостуващ лектор в университетите Йейл и Принстън (1960), Колумбийския университет (1960, 1962), университета “Джон Хопкинс” (1961), Харвард (1962) и Масачузетския технологичен институт (1962). Заедно с последователите си Натаниел Брандън и Алън Грийнспан години наред издава Бюлетин на обективиста, което прераства в сп. Обективист – от 1962 до 1976 . Създава собствен интелекутален кръг.

През 1970-те години Ранд се концентрира върху систематичната разработка на своята обективистична философия и приложението й спрямо отделни актуални обществени събития. Паралелно работи за няколко института и преподава като доцент. Публичната й дейност, участието й в политологични и философски дебати, са изключително интензивни и не намаляват до смъртта й през 1982 г.